• (0885) 440-703 | (0889) 518-073
 • sales@imoti2000.com
Кликнете за да позволите мащабиране
Въвежда карти logo
Филтри

Близо 30% от покупките на имоти в Пловдив вече са с инвестиционна цел, показва анализ

 • slider
отВалентин И.
08/04/2019
Категория :   Новини

Покупките на жилища с инвестиционна цел в Пловдив от началото на годината надвишават с 30% всички сделки. Това показват данните на компанията за недвижими имоти “Имотека”, като повишението спрямо първото тримесечие е с около 10%.


Компанията, която отвори офис в Пловдив, анализира, че още през 2018 г. в постоянно развиващият се икономически град има интерес към покупка на имоти с инвестиционна цел, като той е провокиран и от прогнозирания тогава засилен туристически поток заради това, че Пловдив е Европейска столица на културата 2019.
Най-голямо е търсенето на имоти в центъра на града – както за живеене, така и за инвестиция, като интересът е към двустайни жилища заради по-лесното им даване под наем. Атрактивен е и районът около медицинския университет заради високата доходност от имотите там, като изчисленията на компанията показват, че възвръщаемостта на инвестиция там може да достигне 10%. Профилът на клиентите, част от които чуждестранни студенти, и засиленият интерес в района позволяват реализирането на жилищата при по-високи наемни цени, посочва Мариета Гаргова, регионален мениджър на компанията.

Тя отчита, че в момента на пазара има леко разминаване между търсенето и предлагането – запитванията за готови жилища надвишават предлаганите имоти на пазара, което налага купувачите да избират между такива
в строеж, за които да изчакат, или покупка на имот в стара сграда, което изисква инвестиция в ремонт.
Над 50% от предлаганите жилища в момента са ново строителство, посочват от компанията. През изминалата година е започнало строителството, в резултат на което на пазара ще излязат общо 1846 жилища.
“Недостигът на готови имоти и ръстът в цените, който наблюдавахме през 2018 г., подсилиха увереността на собствениците, което ги прави все по-рядко склонни на отстъпки в цената. От началото на годината малко под 30% от сделките са осъществени след коментар в офертната цена при 45% за същия период на 2018 г.”, уточнява Мариета Гаргова, цитирана от компанията си.
Във времето за реализиране на продажбите се отличават два периода – малко над 1/3 от имотите откриват купувач от 1 до 3 месеца. Почти същият е и делът на тези, които се реализират в рамките на по-малко от 1 месец. Значително намаляват обявите, престояли на пазара повече от година – от 20% през 2018 г. те вече представляват едва 6%. Предоговаряне на цената с между 1000 и 5 хил. евро се наблюдава при 17% от осъществените покупко-продажби.
Експертите на компанията посочват, че цените на жилищата от началото на 2019 г. са стабилни. На годишна база поскъпването е около 10%. Ръстът е по-силно изразен при старото строителство. Повишението на цените се обуславя от засиленото търсене на готови имоти, които могат да се отдават под наем дългосрочно или краткосрочно чрез различни онлайн платформи.

22034 Посещения: 4 Посещения днес:
Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

 • Подробно Търсене

 • Ипотечен калкулатор

  Изчисли
 • Imoti2000.com

  ул. Х.Д. Асенов 95, Стара Загора - България

  0885 440703

  0889 518073

  sales@imoti2000.com

  imoti2000.com

  www.imoti2000.com

 • Последни Публикации

 • Информационен Бюлетин

  Хареса ли ви новината? Ние следим имотният пазар за вас. Всяка седмица новини, статистики, интервюта, текущи трендове свързани с имотният пазар. Тези който са информирани точно и навреме, печелят винаги. За да вземете правилното решение, абонирайте се за нашите бизнес новини абсолютно безплатно сега.

 • Тагове: