• (0885) 440-703 | (0889) 518-073
 • sales@imoti2000.com
Кликнете за да позволите мащабиране
Въвежда карти logo
Филтри

Месечният оборот от имоти в Airbnb в България е около 7 млн. лв.

 • slider
отВалентин И.
03/12/2019
Категория :   Новини

Оборотът на Airbnb в България, т.е. приходите на физическите и юридическите лица, които отдават имоти чрез платформата за краткосрочни наеми, възлиза на около 7 млн. лв. на месец. Плащанията са изцяло онлайн и са лесно проследими, а в много страни Airbnb работи в партньорство с местните данъчни власти, така че има възможност платформата да се интегрира към Националната агенция за приходите (НАП), за да се гарантира 100% проследимост на приходите. Това стана ясно по време на пресконференция с представители на Българската стартъп асоциация (BESCO).

Приходите, които биха влизали в бюджета на Столична община под формата на туристически данък, са малко над половин милион лева годишно. „Идеята, че това е чувствителна разлика за бюджета на общината е спорна. Ако се вземе решение, че е честно да се плаща подобен данък, има много начини това да се направи и не е нужно да се случва чрез законодателна промяна“, смята Добромир Иванов, главен изпълнителен директор на BESCO. Асоциацията представлява над 500 компании, сред които и Airbnb.

В началото на седмицата председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и заместник-председателят на НС Валери Симеонов предложиха категоризация на имотите за краткосрочно настаняване. Промените в Закона за туризма бяха предвидени в Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета. Вчера Стоянова и Симеонов съобщиха пред журналисти, че нова промяна предвижда отпадане на категоризацията на имотите, но остава вписванито им в регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма.

Според Иванов темата с промените в регулациите за имотите, отдавани чрез платформи като Airbnb и Booking, касае хиляди хора, които са си купили апартаменти и ги изплащат чрез краткосрочно отдаване под наем. Има и много съпътстващи бизнеси, голяма част от приходите на които идват от хора, пристигащи в града за няколко дни и използващи Airbnb. Техните интереси също ще бъдат засегнати. „Това изисква всяка законодателна промяна да мине по нормалния законодателен процес – оценка на въздействие, обществено обсъждане, въвличане на всички заинтересовани страни“, заяви Иванов.

Той настоя да се оттегли сегашното предложение за промени и да се премине през нормалния път, за да се вземе добро за всички решение. „Подкрепяме желанието за по-добро регламентиране на бизнеса с краткосрочни наеми и сме готови да съдействаме в този процес. Но предлагането на промени между две четения на Закона за бюджета, е лоша практика. Трудно може да се направят качествени закони по този начин“, убеден е Иванов.

“Предлаганите промени ще затруднят отдаването на апартаменти за нощувки и ще наложат тежки административни процедури, през които ще трябва да се преминава. В резултат на това много хора ще отпаднат от пазара и ще бъдат ощетени, не защото не искат да бъдат изрядни, а поради тежкия административен хаос, който ще настъпи и бариерите, които ще бъдат поставени, за да бъде възможно отдаването на апартамент за нощувки”, коментира пред Investor.bg Калоян Иванов, основател на компанията PropyRent.

Според него в момента всеки собственик на имот за краткосрочно настаняване работи по различен начин. “Някои собственици на имоти са регистрирани, други не са, някои работят чрез юридически лица, други – като физически лица. Едни плащат ДДС, други плащат ДДС и данък, а трети – ДДС, данък и туристическа такса. Четвърти плащат патентен данък”, отбелязва той.

Според Иванов оборотните и търсени имоти или са категоризирани и плащат данъци, или не са категоризирани и плащат данъци. “Човек, който изкарва добри пари от имота си, не иска да застрашава приходите си. Данъци не плащат собственици на имоти, които не се търсят, както и хора, чиито имоти са на границата между краткосрочен и дългосрочен наем и носят приблизително еднакви приходи. Ако собственикът им си плати данъка, по-добре е да го отдава дългосрочно. Третият вид са хората, които не са решили какво да правят с имота си – пробват да то отдават за малко краткосрочно и не плащат данъци, след това решават, че не са доволни и минават към дългосрочно отдаване под наем”, казва Калоян Иванов.

17940 Посещения: 3 Посещения днес:
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Месечният оборот от имоти в Airbnb в България е около 7 млн. лв.

Вашият коментар

 • Ипотечен калкулатор

  Изчисли
 • Подробно Търсене

 • Imoti2000.com

  ул. Х.Д. Асенов 95, Стара Загора - България

  0885 440703

  0889 518073

  sales@imoti2000.com

  imoti2000.com

  www.imoti2000.com

 • Последни Публикации

 • Информационен Бюлетин

  Хареса ли ви новината? Ние следим имотният пазар за вас. Всяка седмица новини, статистики, интервюта, текущи трендове свързани с имотният пазар. Тези който са информирани точно и навреме, печелят винаги. За да вземете правилното решение, абонирайте се за нашите бизнес новини абсолютно безплатно сега.

 • Тагове: