• (0885) 440-703 | (0889) 518-073
 • sales@imoti2000.com
Кликнете за да позволите мащабиране
Въвежда карти logo
Филтри

Пазарът на имоти през 2019 г.: Какво да очакват клиентите?

 • slider
отВалентин И.
25/01/2019
Категория :   Новини

Пазарът на имоти през 2019 година

Kакъв ще бъде имотният пазар през 2019-та година? Спад, ръст или запазване на ценовите нива можем да очакваме? Водещи експерти от цялата страна споделят очакванията си в анкета на imoti.net:

Евгени Златев – Super Имоти

Влизаме в новата 2019 година с добри икономически показатели, които предвещават спокойствие на имотния пазар в България през предстоящата година:
• продължаваща тенденцията на рекордно ниска безработица в страната;
• повишаване на средната работна заплата в повечето големи градове;
• ниски лихви на депозитите в банките, както и продължаваща тенденция за рекордно ниски лихви по ипотечните кредити. Въпреки очакванията за повишаване на основната лихва на ЕЦБ вероятно това няма да доведе до резки и бързи повишения на лихвите по ипотечните кредити;
• подобрен коефициент на достъпност на цените на имотите в България;
• имотен пазар, който вече предлага богат и разнообразен избор оферти.

Определено смятам, че 2019 година ще бъде добра за сектора на недвижимите имоти. Не очаквам значително повишение в средните цени на квадратен метър в градовете, тъй като основен фактор за такова състояние на пазара, е липсата на предложения, а в момента ние навлизаме в година, която ще предлага редица опции на купувачите. Ще се увеличи времето за вземане на решение за покупка на имот и съответната му продажба, ако той не бъде рекламиран правилно и е обявен над пазарната цена. Очаквам понижение на цените на къщите и вилите в провинцията от страна на собствениците, които имат и други жилища. В края на годината беше гласувана по-висока ставка за данък сгради за над 140 населени места в България, включени в списъка на курортите. Според Закона за местни данъци и такси по-големите данъчни ставки няма да засягат имоти, които се отдават под наем. При всички имоти, които обаче не се отдават под наем, очаквам понижение на офертните цени за продажба, което ще раздвижи и този сектор на пазара на имоти, правейки го още по-атрактивен за купувачите.

Красимир Димитров – Home Best – Варна

През 2019-та година очаквам стабилен и прогнозируем пазар на недвижими имоти за град Варна. Не очаквам драматични промени или глобални кризи, както и не очаквам хиперактивност от нито една група купувачи. Ценови балон не виждам. Цените отразяват равнището на паричната маса и ръста на доходите и доколкото го има него ще го има и ръста на цените. Те леко и плавно ще нарастват, като на годишна база очаквам това нарастване да е не повече от 10 – 15 %. Политическата стабилност в комбинация с умерения ръст на средната работна заплата ще задържи търсенето на днешните нива с леко повишение. Град Варна ще си остане притегателно място за различни групи от купувачи и център с традиционно висока динамика на сделки с жилища.

Няколко групи купувачи отчетливо са оформени на пазара:

1. Локални купувачи – от град Варна, които купуват жилище за отдаване под наем или за свой близък.
2. Българи емигранти от Европейския Съюз, Канада и Америка в т. ч. и пенсионери, които желаят да закупят жилище в района на град Варна и да го ползват целогодишно или сезонно.
3. Българи от вътрешността на страната (Пловдив, София и др.), за които Варна си остава романтично и притегателно място натоварено с много емоции и спомени.
4. В град Варна ще продължават да купуват жилища пенсионери от Европейския съюз – главно от Италия, Германия и Гърция, които виждат тук едно приятно, евтино и спокойно място да изживеят достойно живота си с пенсиите, които получават.
5. Потокът от руски купувачи не е спрял и ще продължава да го има в някаква степен. Купуват се жилища предимно в централните части на града, както от млади руски семейства, така и от пенсионери с цел целогодишно живеене. България и в частност град Варна си остава за тях желана и миролюбива дестинация.

Традиционно търсенето на малки едностайни и двустайни жилища построени след 1990 година в централните части на града ще е най-високо. Широкият център с кварталите Левски, Цветен квартал, Тракия е желаната дестинация за млади български семейства, купуващи с кредит. Очаквам подчертан интерес и развитието на нови крайморски зони, както и преоткриването на зони подценени до този момент. Зони с по-висок релеф, с естествена циркулация на въздуха и с добри природни дадености, ориентирани към залива и към пристанището (Виница, Звездица, Изгрев, Манастирски Рид), както и зоните развиващи се по протежението и в близост до мащабните инфраструктурни проекти в района, които могат да предложат добри ценови нива ще стават обект на засилен интерес от всички групи купувачи търсещи по-качествен и пълноценен начин на живот с места за паркиране и повече удобства.

Милена Тодорова – Сезон БГ – Бургас

През 2019 г. очакванията ни за пазара на морски имоти е да запази тенденциите си от предходната година. Задържане на цените при вторичните продажби и лек спад в новото строителство.
Продавачите са основно руснаци, които постепенно напускат пазара,поради девалвацията на рублата, което от своя страна го направи по-достъпен за българските граждани. Както през 2018г. така и през тази година очакваме по-голям процент от купувачите да са българи. Това е така, защото не се очаква да има ръст на лихвите по кредитите, което е предпоставка голяма част от клиентите да изберат този тип инвестиция, като по-доходоносна.

Очакваме и по-голям интерес към ваканционните имоти в затворен комплекс, поради по-добрата рентабилност. По – рано клиентите търсеха имоти без такса поддръжка, докато не разбраха, че е много по-добре комплексът да има мениджмънт и адекватна такса за обслужване, която осигурява денонощна охрана, почистване на общите части, поддръжка на басейна и всякаква помощ от управителя през времето, когато собствениците отсъстват.

Нашите очаквания през тази година са оптимистични, макар и експертите да прогнозират спад в сделките.

Бисер Орлов – Евродом – Имоти в Стара Загора

С умерен оптимизъм искам да направя прогноза за логичен и предвидим (доколкото е възможно, когато говорим за свободен пазар) пазар на недвижимите имоти през настоящата 2019 год. с лек тренд нагоре в рамките на 2 – 3% на годишна база. От една страна това е знак за зрялост на самите участници в този процес – купувачи и продавачи (предприемачи), а от друга страна можем да говорим за стабилен имотен пазар в общ план.
По отношение на цените очаквам запазването на нивата от последното тримесечие на 2018 год. Те определено бяха диктувани от купувачите. Болшинството от потенциалните клиенти са млади и на средна възраст хора, предимно български граждани, с достатъчно добри доходи, които могат в дългосрочен план да обезпечат тегленето и изплащането на банков кредит за покупка на жилищен имот. Ниските лихви по ипотечните заеми накара много хора да пристъпят към покупка на имот с цел инвестиция, а не за пряко лично ползване. Това според мен обаче не повлия пряко на цените на имотите през 2018 год.. Така ще бъде и през настоящата година.

Специалистите сочат очакван лек ръст в лихвите по банковите заеми през тази година. Ако това се случи, личното ми мнение е, че това няма да се усети съществено и пряко в нивата на цените на имотите. По-скоро ще се отрази в размера на самоучастие на купувачите, но то ще бъде несъществено като размер.

Нормалната търговска логика показва, че относителната продажна цена на квадратен метър застроена площ при по-малките апартаменти е по-висока от тази при по-големите. В този смисъл търсенето на 1-стайни и 2-стайни апартаменти ще се запази на нивата от 2018 год. Забелязвам по-засилено търсене на апартаменти с 2 и повече спални. Основните критерии са стандартните за този тип търсене: местоположението е водещо; етаж/ етажност на сградата; изложение; наличие/ липса на преход; състояние на общите части на сградата. Въпреки, че при новото строителство нетната използваема площ е редуцирана с до 20% (в зависимост от конкретният проект), определено този тип имоти са предпочитани от купувачите. Имотите в стари сгради са предпочитани от купувачи, които държат на определена локация или площта за тях е водеща. Този тренд според мен ще се запази и през тази година.

Мирослава Сакалийска – Агенция за недвижими имоти Мира – Хасково

През 2019 година очакваме през първото тримесечие да не е толкова активен пазара, защото това е обичайната ситуация в този период на годината. В големите градове ще се задържат нивата на цените, както и активното търсене и предлагане, тъй като има ново строителство, което регулира ценовия диапазон и удовлетворява различните нива на изисквания от страна на купувачите и ценови очаквания. В по-малките градове, в които ще продължава да има недостатъчно ново строителство, търсенето ще изпреварва предлагането, което съответно ще задържи и нивата на цените. А в градове, които очакват да бъдат стартирани и реализирани нови проекти, те ще урегулират пазара както и цената ще се балансира.

Лихвените проценти в началото на годината в някои банки очакват още спад, но се очаква и предвиждаме до края на годината да има и покачване, поради факта, че европейските банки имат покачване на лихвения процент. Лихвите към момента са изключително ниски и е логично това да се случи, тъй като и сделките, които се финансираха чрез ипотечни кредити не са никак малко, а и друг фактор е, че хората са все по-привлечени да инвестират в имоти и не виждат никакъв смисъл от доходност в депозити. Според нас това е финансов продукт, който също е факт, че спестяванията на хората се изчерпват, тъй като все по-нисък е заявеният бюджет за закупуване. Това разминаване между по-високите очаквания на продавачи и реалните възможности на купувачи ще продължи с посока достигане до „консенсус“, което със сигурност ще се случи, защото нуждаещите се от продажба трябва да се съобразят с възможностите на пазара, ако искат да достигнат до сделка.

Ако трябва да обобщим пазара в страната, то той се дели на:
• силно и динамично развит в 4-те града Пловдив, София, Варна, Бургас – там са концентрирани и голяма част от инвеститори и строители, които се качиха на вълната на търсене и на повишаване на цените;
• в по-малките, но добре развиващи се градове, ще има търсене, но предлагането ще е слабо;
• малки населени места със затихващи функции, където дори не може да се каже, че има пазар на недвижими имоти.

Усещането за повишен интерес към нашите курорти от български купувачи се породи от пренасищане на предлагане и изключително ниските и атрактивни цени. Най-големия дял на сделки е в новото строителство, освен цялостната икономическа и политическа ситуация на страната изключително добре влияе там където има благоприятна и добре развита местна власт.

 

 

17265 Посещения: 2 Посещения днес:
Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

 • Подробно Търсене

 • Ипотечен калкулатор

  Изчисли
 • Imoti2000.com

  ул. Х.Д. Асенов 95, Стара Загора - България

  0885 440703

  0889 518073

  sales@imoti2000.com

  imoti2000.com

  www.imoti2000.com

 • Последни Публикации

 • Информационен Бюлетин

  Хареса ли ви новината? Ние следим имотният пазар за вас. Всяка седмица новини, статистики, интервюта, текущи трендове свързани с имотният пазар. Тези който са информирани точно и навреме, печелят винаги. За да вземете правилното решение, абонирайте се за нашите бизнес новини абсолютно безплатно сега.

 • Тагове: