• (0885) 440-703 | (0889) 518-073
 • sales@imoti2000.com
Кликнете за да позволите мащабиране
Въвежда карти logo
Филтри

Пазарът на недвижими имоти в Гърция бележи рекорден ръст

 • slider
 • slider
 • slider
 • slider
отВалентин И.
27/07/2020
Категория :   Новини

Толкова голямо търсене на имоти в Гърция не е имало от десет години насам, казват хора от бранша. През последните седмици само запитванията от Великобритания са скочили с 200%. Но и сред германците интересът е голям.

 

Имот на някой остров в Гърция: мечта за мнозина

Пандемията нанесе тежък удар на туристическия бранш в Гърция. Пазарът на недвижими имоти в страната обаче изживява истински бум. Търсенето на къщи в южната слънчева страна е рекордно високо – най-високото за последните десет години. Много от кандидатите за придобиване на имоти по гръцките острови са чужденци.

През последните седмици запитванията само от Великобритания са скочили с над 200 процента. Брокерите предполагат, че ръстът се дължи на обявените от британското правителство планове за отмяна на ограниченията за пътуване. Данните на най-голямата агенция за недвижими имоти в страната “Rightmoveе” сочат, че Гърция в момента е сред най-търсените от британците европейски дестинации – заедно с Испания, Франция, Португалия и Италия. Ръстът на запитванията за недвижими имоти в тези пет страни е над 340%. За огромния интерес говори и следният факт: само в деня, в който Лондон обяви новите разпоредби за пътуванията, са постъпили над един милион онлайн-запитвания за недвижими имоти.

Срещу 250 000 евро: “златна виза” за Гърция

С 250 000 евро в недвижим имот руснаци, китайци и турци си купуват „златна виза“ за Гърция и свободата да живеят в ЕС. За пет години гръцкият бюджет набъбна с близо милиард. Мнозина смятат тази практика за съмнителна. (13.03.2019)

Коронавирус в Гърция: Как една провалена държава стана за пример

Как Гърция привлича богаташи от цял свят

И от Германия идват много запитвания

“От над 10 години не сме имали толкова голям интерес”, казва Пирс Уилиямс, брокер на остров Корфу. Дали обаче това ще доведе до реални сделки, предстои да видим. Британците са много предпазливи и недоверчиви, когато става въпрос за покупката на имоти в Гърция, посочват и други брокери. Що се отнася до германците, те търсят много активно в момента, както и заинтересовани клиенти от Австрия, Швейцария и Франция, казват пред Дойче Веле хора от бранша.

Официална статистика по този въпрос няма, но според оценката на брокерите германските инвестиции в недвижими имоти в Гърция са нараснали през последните няколко месеца с над 50%. Най-голям е интересът към имоти на Пелопонес, както и към скъпи вили за милиони евро на островите Аморгос, Крит, Карпатос и Корфу.

Заради силната зависимост на Гърция от туризма и негативните последици от пандемията, ЕС очаква през тази година гръцката икономика да спадне с 9,7% – а това е с 1% повече, отколкото през изключително тежката за страната 2011 година.


Море, топлина, уют

Коронавирус и Брекзит

Всъщност Гърция се справя сравнително добре с пандемията от коронавирус. Дотук в страната има около 4000 заразени и 200 жертви. Това допълнително мотивира много чужденци да търсят имоти в страната. “Хората просто се чувстват тук сигурни”, казва Пирс Уилямс. А колежката му Хилари Доусън от “Crete Homes” посочва и още един фактор – Брекзит. “Ковид-19 обърка сериозно плановете на британците да се преместят да живеят в чужбина, но времето вече напредва и мнозина бързат. Те се надяват още до края на годината да подпишат договор, за да се сдобият със статут на граждани на ЕС”, разяснява брокерката.

От 15 юли гражданите на Обединеното кралство отново могат да влизат безпрепятствено в Гърция. Те са втората по численост група чужденци, посещаващи Гърция – след германците, представени с 4 милиона посетители годишно.

 

Някъде из Гърция: и тази къща е за продан

Много хотели ще фалират

И докато запитванията за купуване на имоти расте, резервациите в хотели бележат рекорден спад. Около 65 процента от хотелите в Гърция са застрашени от банкрут. Много от тях са именно на островите Крит, Родос и Корфу.

“На този фронт не регистрираме никакво подобрение”, потвърждава Пирс Уилямс. И когато сезонът приключи и бъдат пресметнати загубите, много от малките хотели няма да имат друг избор, освен да затворят и да бъдат обявени за продан, допълва брокерът.

Гръцкото външно министерство вече предупреди, че световната икономика е пред глобална рецесия – по-тежка от тази, която беше предизвикана от световната финансова криза през 2008 година.

8136 Посещения: 4 Посещения днес:
Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

 • Ипотечен калкулатор

  Изчисли
 • Подробно Търсене

 • Imoti2000.com

  ул. Х.Д. Асенов 95, Стара Загора - България

  0885 440703

  0889 518073

  sales@imoti2000.com

  imoti2000.com

  www.imoti2000.com

 • Последни Публикации

 • Информационен Бюлетин

  Хареса ли ви новината? Ние следим имотният пазар за вас. Всяка седмица новини, статистики, интервюта, текущи трендове свързани с имотният пазар. Тези който са информирани точно и навреме, печелят винаги. За да вземете правилното решение, абонирайте се за нашите бизнес новини абсолютно безплатно сега.

 • Тагове: