• (0885) 440-703 | (0889) 518-073
  • sales@imoti2000.com
Кликнете за да позволите мащабиране
Въвежда карти logo
Филтри

Парите горят, влагат ги в имоти

  • slider
  • slider
отСистемен Администратор Imoti2000.com
28/04/2022
Категория :   Новини

Loading

За добрите локации правят списъци с кандидати преди старта на проектите

Купуват жилища, които се продават вече над 10 години

Ниските лихви повишават търсенето на недвижимости

Все повече купувачи на имотния пазар пазаруват жилища не от необходимост или с чисто инвестиционна цел, а като вариант да се преборят с растящата инфлация. Заедно с ниските лихви по жилищните кредити това са двата основни фактора, които през последната половин година движат пазара. Това обясняват брокери на недвижими имоти за „Труд”.

Официалната инфлация вече достигна 10%, а прогнозите са, че цените ще продължат да растат, включително и на строителните материали. Същевременно банките сложиха такси за съхранение на по-големи суми от страна на клиентите. Това кара все повече хора с налични пари да ги инвестират в имоти, за да ги спасят от високата инфлация.

Сред причините за покупка на жилище през последните две години бе и пандемията от COVID-19, която принуди хората да прекарват повече време в дома си и ги накара да търсят по-добри условия на живот. Това увеличи интереса както към селските къщи в близост до големите градове, така и към апартаментите с по-голяма площ, които да позволят на всеки член от семейството да има своето лично пространство, обясниха професионалистите.

Към момента лихвите по ипотечните кредити са много изгодни, което реално прави и сделките такива, въпреки значителното поскъпване на имотите през последните 5 години, обясниха брокери. Ако през 2016 г. един двустаен апартамент можеше да се купи за 55 000 евро, сега същият струва 90 000 евро. Но заради по-ниските лихви, сега вноската по кредита ви ще е със 100 лв. по-малка месечно – вместо 750 лв. ще бъде около 650 лв., изчисляват експертите. Това прави сделките добра инвестиция, предвид постоянното обезценяване на авоарите ни от инфлацията и поскъпващите такси, които правят обслужването на средствата ни във финансовите институции все по-скъпо, обясниха от сектора на недвижими имоти.

Броят на сключените сделки расте с около 20% на годишна база, като търсенето продължава да изпреварва предлагането. Увеличава се и делът на покупките, направени с ипотечен кредит – ако към есента на 2020 г. те са около половината от всички сделки, то днес външно финансиране се ползва от около 60% от купувачите на имоти.

Тенденцията за инвестиция в имоти доведе и до разпродаване на „залежали” имоти, които над 10 години чакат своите купувачи. Това са недвижимости, чиито собственици не са търсили сделки на всяка цена, а са искали да получат определена сума за него и сега пазарът е догонил тези им изисквания, обясниха за „Труд” брокери.

Голяма част от имотите доскоро се продаваха още „на зелено”, а а някои нови сгради на топ локации дори правят списък с чакащи клиенти и при издаване на строително разрешително проектите се разпродават изцяло в рамките само на 2-3 седмици. Тенденцията обаче се обръща заради поскъпването на строителните материали, което доведе до несигурност за част от проектите, както и до допълнителни клаузи към договорите, че цената на вече капарирания имот може да расте в процеса на изграждане заедно с поскъпването на строителните материали например.

Доскоро близо 50% от имотите, чиято офертна цена е около 1000 евро на кв. м, успяваха да се реализират още преди първа копка. Заради пандемията, поскъпналите газ, ток и горива, контейнерите, както и военните действия в Украйна ситуацията се промени. Цената на строителните материали през последната година се увеличи от 30 до 60 на сто, което значително увеличи и себестойността на строителната продукция, а оттам и направи сделките „на зелено” изключително неизгодни за инвеститорите. Малка част от предприемачите си позволиха и да развалят вече сключени сделки и да връщат депозити за имоти „на зелено” в случай, че купувачите не искат да доплатят за имотите.

Според прогнозите на брокерите цените на имотите ще продължат да растат плавно и тази година ще бъде поредната рекордна по отношение на сключените сделки на имотния пазар.

Показателят е бил същият и през социализма

Купуваме 0,8 кв. м в София с 1 заплата

С една средна заплата в София могат да се купят средно 0,8 кв. м жилищна площ. Това показват данните на Националната асоциация на строителните предприемачи. Този показател е бил същият и през 1986 г., когато доходите у нас в абсолютна стойност бяха по-малки, но и цените на имотите бяха по-ниски. По времето на социализма възможността да си купиш жилище в столицата, ако ти позволят, е била същата както днес.

България е на 20-то място в света по достъпност на апартаментите, показва  изследване на британската компания Рууфинг Мегастор. За да си купим дом от 100 кв. м трябва да се трудим неуморно 13 години и да спестяваме всичко, като не харчим заплатата си за нищо друго, са изчислили експертите. В това отношение се оказва, че изпреварваме съседите, тъй като със средна заплата, която спестяваме изцяло, жилище в Турция можем да купим след 14,5 г., в Гърция след 16,7 г., а в Румъния след близо 17 години.

Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар